Slagerij Jeursen

Loosduinse Hoofdplein 221
2553 CR Den Haag
070-3971430

Slagerij Jeursen brengt slagersambacht dichter bij consument

Dat slagerij Jeursen een begrip in Loosduinen is, hoeft eigenlijk niet meer opgetekend te worden. En dat het slagersvak een uitstervend beroep is, zien ook vele ogen. Echter, de vraag hoe drie generaties het toch keer op keer weer hebben weten te presteren om te blijven vernieuwen, is een interessante. De concurrentie is door de grote supermarktketens moordend te noemen. Steeds meer slagerijen buigen het hoofd en langzaam verdwijnt deze ambacht uit het winkelbeeld. Maar niet de Jeursens. Het Jeursensbloed weet telkens de juiste richting uit te kruipen, zonder enige consessies te doen aan de kwaliteit.

Na een anderhalfjaar durende voorbereiding ondergaat de slagerij aan het Loosduinse Hoofdplein momenteel een zeer rigoureuze verbouwing. Zaterdag 23 maart houft Jeursen open huis, waarbij een inkijkje en diverse demonstraties gegeven worden en men van diverse acties gebruik kan maken.

We moeten terug naar het jaar 1904 om de oorsprong van slagerij Jeursen te vinden, als tuindersknecht Cornelis Jeursen de basis legt voor de huidige slagerij aan het Loosduinse Hoofdplein. Om de wintermaanden te overbruggen koopt Jeursen varkens op en slacht die vervolgens in een schuur van een bevriende tuinder in de huidige Ockenburghstraat. Van een winkel zoals we die tegenwoordig kennen, is dan nog geen sprake. De verkoop van het vlees geschiedt huis aan huis, via mond op mond, van deur tot deur. Als blijkt dat het slagersvak hem wel heel goed ligt, betrekt Cornelis in 1911 een pand aan de dan nog Wilhelminastraat om zich volledig aan het slagervak te wijden. Hier zal de slagerij tot eind 1969 verblijven. Bij menig Loosduiner zal die winkel in het geheugen gegrift staan als de slagerij met de varkenskopen.

Zonen Gerard en Cor dragen al op jonge leeftijd hun steentje bij in de winkel. Moeilijke tijden breken aan, de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. In 1952 nemen de zoons het bedrijf over en tillen de slagerij naar een hoger niveau. Een unicum is het dan als Jeursen als eerste slagerij in Loosduinen een gekoelde toonbank aanschaft. Het vooruitstrevende karakter van de slagerij werpt zijn vruchten af. Vooral in de zomermaanden, wanneer camping Ockenburgh goed bezit is, doet de slagerij goede zaken en staat het kleine winkeltje dagelijks bomvol met klanten.

De slagerij groeit uit zijn jasje en het komt de Jeursens niet ongelegen dat zij de kans krijgen om te verhuizen naar de nieuwbouw in de oude dorpskern. In 1969 wordt de prachtige locatie aan het Arnold Spoelplein betrokken en de naam ‘modelslagerij’ maakt plaats voor ‘speciaalslagerij’. Naast de verkoop van allerlei soorten vlees wordt het assortiment uitgebreid met aanverwante artikelen, waaronder erwtensoep en andere ambachtelijke- en zelfbereide gerechten.

Opnieuw leidt vernieuwing tot meer succes. De echtegenotes van de twee broers moeten regelmatig bijspringen om de toenemende drukte het hoofd te kunnen bieden. "Het waren mooie, maar drukke tijden", zouden de broers op zeker moment laten optekenen. Maar zoals dat gaat, komt aan goede dingen een eind. Zo ook voor Cor Jeursen, die in 1983 wegens gezondheidsredenen het slagersvak gedwongen de rug toekeert. Daarop gaan Corry Jeursens, Henry’s moeder, handen flink uit de mouwen en jarenlang zet Corry zich met hart en ziel in voor de slagerij.

Na zes jaar naast zijn vader Gerard gewerkt te hebben, neemt zoon Henry het familiestokje in 1991 over. En met de aansluiting van Henry’s vrouw, Karin, in 1996, wordt een oude traditie nieuw leven in geblazen. Als echtpaar hebben ze de touwtjes stevig in handen. Vastberaden de familietraditie voort te zetten, sturen Karin en Henry aan op een ingrijpende verbouwing, die in 1998 uitgevoerd wordt.

Zo weet iedereen wie die man is die het vlees snijdt…

Nu, vijftien jaar later, is er opnieuw een verbouwing gaande. Geen kleine facelift van de 1998-verbouwing, nee, Karin en Henry Jeursen kozen voor een rigoureuze aanpak. De slagerij krijgt na de metamorfose niet alleen een nieuwe look, de zaak wordt ook groter.
En naast een grote z-vormige toonbank komt er een kookeiland in de winkel te staan. Bovendien - en dat is iets waar geen supermarkt tegenop kan - brengt echtpaar het slagersambacht dichter bij de consument door in de winkel te gaan werken en koken. Zo hoeft niemand zichaf te vragen wie toch die man is die het vlees snijdt…

Buiten dat de runderen bij Jeursen nog ambachtlijk door eigen slagers uitgebeend worden, vervaardigen zij ook veel producten zelf (bijvoorbeeld bloedworst, cervelaat, beenham…). Verser kan niet. En vraag je om een kogelbieftuk, dan kun je er zonder meer vanuit gaan dat je ’s- avonds bij het eten dat mooiste stukje koe op je bord hebt liggen.

Naast het zichtbaar maken van het ambacht gaat slagerij Jeursen meer inspelen op de huidige markt. Dat wil zeggen: een breder assortiment voeren dat meer op het ‘gemak’ van de consument gericht is. Steeds meer mensen kiezen voor kant-en-klaar-maaltijden en soepen, maar willen tegelijkertijd kwaliteit. En wie de mentaliteit van de Jeursens kent, (en dat zijn heel veel mensen) weet dat Henry, met aan zijn zijde vrouw Karin, een vrolijke vakman is. Samen weten zij sfeer en kwaliteit op natuurlijke wijze te verbinden. Gezelligheid is dan ook een gebleken fundamenteel goed in het bijna 110-jarige bestaan van de Jeursens als slagerij.

Door Alex Dirkse, Loosduinse Krant maart 2013.

Slagerij Jeursen

Loosduinse Hoofdplein 221
2553 CR Den Haag
070-3971430

Openingstijden

maandag 08:00 - 17:00
dinsdag 08:00 - 17:30
woensdag 08:00 - 17:30
donderdag 08:00 - 17:30
vrijdag 08:00 - 17:30
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten